вторник, 6 май 2014 г.

СТРАДАНИЕТО

Какво всъщност е страданието? С какво се олицетворява то? Най-вероятно ти ще кажеш,че това е всичкото зло в живота ти.А какво е злото? Най-простото определение на злото е липсата на
добро.И всичко това е резултат от нашето ограничено съзнание.Ограничено ,защото винаги искаме повече.Ако имаме в джоба си пет лева,търсим начин да спечелим десет.Когато спечелим десет виждаме,че някой друг има двадесет лева.Ние пак страдаме и изпадаме в неудовлетворение  и се чудим как да спечелим двадесет лева.Разбира се това е най-простият пример. Но този пример показва всъщност,че винаги ще има страдание ,когато се опитваме да се състезаваме ,да се вкопчваме,да притежаваме.
Нашето ограничено съзнание не ни позволява да усетим безкрайността на Вселената.А във Вселената има всичко,повече от това,което можем да си представим.Има всичко,което искаме ,дори и в най-смелите си мечти.Всичко,което си представяме ,съществува някъде и ни чака.Нужно е само да го почувстваме.Да го изживеем.Ние винаги предизвикваме изживяването в живота си. В безкрайността няма страдание,защото щом веднъж навлезем в Универсалното съзнание,нашата воля и Универалната воля ще са едно.Сега ние се опитваме да удовлетворим света с нашето ограничено съзнание,както и светът се опитва да удовлетвори нас със своето ограничено съзнание.Ограничаваме другите и самите ние сме ограничени.Нашето главно преживяване в този свят е преживяването за ограниченост, и това е причината за нашето страдание.
 
Страдание няма!!! Ние го създаваме,защото смятаме ,че сме недостойни да имаме щастлив живот.Смятаме,че сме твърде бедни ,за да почувстваме щастието и свободата на този свят.Мислим,че и малкото ще ни задоволи,но когато то се появи,искаме още.Защо правим това? Защото не вярваме.Родени сме и сме възпитани в един студен свят.
Създали сме отрицателни,неустремени,небожествени сили.Когато тези сили влизат в нас,ние страдаме.Когато видим страдание,ние веднага казваме ,че Бог е жесток.Това е нашият човешки начин да съдим Бог. Но Бог живее в нас и ние живеем в него.Бог ни е създал по свой образ и подобие.Бог е решил,че ние можем да откриваме красотата на живота чрез преживявания.Бог иска от нас да намерим красота във всичко,защото във Вселената съществува само мъдрост и безусловна любов.Няма нищо друго.Няма нужда от страдание. Ако навлезем дълбоко вътре в себе си,ще видим,че това,което наричаме страдание не е нищо повече от преживяване.
И ако сме в състояние да преживеем болката като преживяване,то ние можем да се опитаме да я трансформираме в радост.Тогава самата болка като изживяване ще изчезне.
Какво можем да направим ,ако ни сполети страдание ?
Трябва да се правим с него като поредното преживяване.Защо трябва да възприемаме затрудненията си като негативни сили?Просто трябва да ги възприемаме като нови възможности. И ето,те ще увеличат твоите и моите  вътрешни и външни способности!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар