петък, 4 октомври 2013 г.

ПРОМЕНИ НАВИЦИТЕ СИ

Досега ти говорих за качествата,които трябва да придобиеш.Не е трудно.Нужно е да си създадеш навик.И тъй като ще навлезем още по-надълбоко с теб във вълшебният свят,искам да ти разясня как да промениш навиците си.

За да промениш живота си,първо трябва да промениш себе си.Това е първото нещо,което трябва да дадеш,за да получиш.
Ние винаги постоянстваме в привичките си,защото те ни носят някакво удовлетворение.Например пушенето или похапването на вредни храни.Според много от нас това успокоява нервите.Всичко обаче върви по определена схема при създаването на тези навици.Първо се появява дразнител,после следва рутинно действие,което завършва с награда.Златното правило на промяната е да променим рутинното действие.За да осъществим това обаче,трябва да асоциираме действието с положителна емоция.Трябва да убедим мозъка си,че след усилието ,което правим ни чака нещо приятно.Важно е обаче да бъдем постоянни в действията си.Така нашият мозък изгражда пътека,действието се извършва все по-лесно.След време ще се убедим,че не ни е нужна награда.
Животът ни е съвкупност от навици,но те не са предопределени.Ако успеем да променим вредните и да активираме полезните,ще променим живота си.Ако не можем, ще повтаряме едни и същи грешки.Психиатърът Хорхе Букай казва,че е безумно всеки ден да правиш едно и също нещо,а да очакваш различен резултат.Ето и конкретен пример за това. "Две по-млади риби срещнали по-възрастна риба, плуваща в противоположната посока. Тя кимнала и казала: "Добро утро, момчета! Как е водата?". Двете млади риби продължили по пътя си, но след известно време едната попитала: "Какво, по дяволите, е вода?". Водата са навиците, несъзнателните избори и невидимите решения, който съставляват всекидневието ни. Видим ли ги, можем да променим пътя на водата.
Навиците ни трябва да се променят,ако искаме да осъществим мечтите си.Не може да чакаме наготово,трябва да дадем каквото можем от себе си.Докато четеш тези редове,се замисли какво не си направил през този ден и отдели време,за да го свършиш.Дори и това да ти коства усилия,защото точно усилията дават после резултат.По този начин ти убеждаваш мозъка си,че действаш.Дори и той да ти опонира като те обърква с негативните си мисли,не му обръщай внимание.Действай с ясна цел и положителна нагласа.Ще видиш,че скоро всичко ще започне да се подрежда или Вселената ще те затрупа с многобройни възможности.Преценявай добре тези възможности и не спирай.Наградата ще е твоята осъществена мечта.
Представи си примерно,че сега ти съобщят ,че  притежаваш хубава къща,която се намира на две хиляди километра от теб.Разстоянието ти се вижда огромно.Нямаш средства ,за да отидеш до там.Нямаш и близък,който да ти помогне.Почуствай това.Как се чувстваш? Ще оставиш ли нещата да продължат в живота ти така,както са били преди съобщението? Ще се откажеш ли? Ще продължиш ли да водиш мизерен живот? Не,аз отговарям вместо теб,защото знам какъв ще е отговорът.
Знам,че ще направиш всичко възможно ,за да отидеш до там.Ако трябва ще тръгнеш пеш,без да ти мигне окото.Ще извървиш това разстояние,защото знаеш,че ще промениш живота си.Ще спиш под небето,ще минат много дни,най-вероятно ще ти е студено и некомфортно,но едва ли ще се откажеш.Ще гониш целта си докрай.Защото знаеш какво ще завариш.Мозъкът ти дори ще те напъства.И защо тази цел трябва да се материализира,за да я гоним? И то така ожесточено.
Ако направим всичките тези усилия и за осъществяването на нашите мечти,те със сигурност ще дадат резултат.Сам виждаш обаче,че те трябва да са определени във съзнанието ни.Когато решиш нещо за себе си,не сменяй постоянно посоката.Защото никога няма да знаеш накъде ще тръгнеш.Определи много добре пътя,по който искаш да вървиш и го следвай със същият хъс,с който мислено отиде до къщата от съобщението.Няма начин да не успееш.
Помни,че навиците си имат следната схема-поява на необходимост,рутинно действие и награда.Създай си навик винаги да получаваш това,което искаш.Така винаги ще си удовлетворен.Помни,че ти можеш всичко.За теб са отредени много роли,от теб зависи коя ще избереш.


Няма коментари:

Публикуване на коментар