петък, 4 октомври 2013 г.

ПРОСТИ НА СЕБЕ СИ И НА ДРУГИТЕ

Вече те запознах с основните принципи и качества,които трябва да придобиеш,за да предизвикаш промяната в живота си.Говорехме за навиците и дисциплината,с които най-вече трябва да се сдобиеш.Иначе не очаквай промяна.Дори аз,пишейки това,осъзнавам много
неща,на които не съм обръщала внимание.Започнах да ставам много по-организирана в ежедневието си.Явно се уча заедно с теб.Наистина се чувствам по-добре.През деня имам почти едни и същи задължения.Започнах да върша всяка задача в мига ,в който тя възникне и при тази организираност дори започна да ми остава свободно време.Така имам възможност да действам още по-напористо за осъществяване на желанията и целите си.Последвай ме в това начинание,няма да съжаляваш.
Сигурно и двамата сме още далеч от успеха,който искаме да дойде при нас.Но и двамата вървим по един и същи път.И докато вървим е добре да ти разкажа за вината и прошката.Те са важни за промяната ни.
Какво е вината и трябва ли да се чувстваме виновни? На този въпрос има много отговори.Всеки знае за себе си.Трябва да ти кажа,че ако се чувстваш виновен пред някого или за нещо,този някого или нещо също ще те обвинят.И не защото си виновен.А защото изпитваш вина.Тези въпроси са много обширни и ми е трудно да ти обясня всичко,въпреки че се опитвам.Нужно е да ми повярваш и най-добре да го пробваш в ежедневието си.Ние излъчваме много чувства ,независимо дали са положителни и отрицателни.Те се връщат към нас със същата сила,с която ги изпращаме.Ако изпитваш гняв към хората и те ще са гневни към теб.Ако изпитваш любов и те ще ти отвръщат със същото.Пробвай дори за един ден и ще се увериш,че е така.Това,което се връща към теб е показател за поведението ти към останалите.Това е нашето огледало.Винаги можеш да се оглеждаш в своето обкръжение.По този начин може да контролираш емоциите си.Трябва да излъчваш позитивна енергия,за да се върне тя към теб.Най-голямата сила на тази енергия е безусловната любов.Тази любов първо трябва да порасне в теб.Да стане толкова голяма,за да може да я излъчваш и към останалите.Не бързай.Отглеждай я нежно като цвете.Постепенно ще започнеш да се обичаш много.Смешно звучи,но наистина промяната трябва да започне от теб самият.Иначе няма да има ефект.
Какво означава да се обичаш? Помниш ли първото си влюбване,трепета и гъделичкането в корема?Помниш ли човекът,в когото се влюби?
Сигурно си спомняш,че си го приемал с всичките му достойнства и недостатъци.Сигурно си спомняш как безпричинно си му вярвал.Никога не си го обвинявал,винаги си му прощавал,колкото и трудно да ти е било.И това само,защото си изпитвал любов.
Направи същото и със себе си сега.Приеми се с всичките си достойнства и недостатъци.Няма смисъл да изпитваш срам или страх,а още повече -гняв към себе си.Приеми се ,колкото и време да отнеме това.Ти си личност и то не каква да е.Ти си уникален.Помни това.
Спри да се обвиняваш,спри да изпитваш гняв.Не се чувствай виновен пред никого и за нищо.Ще видиш как никой няма да те обвинява повече.Защото вината поражда вина,гнева поражда гняв,радостта -радост и т.н.
За да спреш да изпитваш вина ,трябва да си простиш.Знаеш,че можеш.Прости си за всичките грешки в живота си.Те са твоите уроци.За в бъдеще съм сигурна дори,че ще ги наричаш благословии.Защото ще извличаш само полза от тях.Това е твоят опит,не го обвинявай,не му  се гневи.Той ще те предпази занапред от още разочарования.Затова единствено е нужно само да си простиш.А простиш ли на себе си,ще простиш и на другите.









Няма коментари:

Публикуване на коментар